Διαφήμιση
Διαφήμιση
Επισκέψεις

Σύντομη Ανασκόπηση Της Αρχαίας Ιστορίας Των Άνω Λιοσίων


 

H ιστορία της περιοχής των Άνω Λιοσίων, που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, μαρτυρείται από ιστορικές πηγές και επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Αττική αποτελείτο από αυτόνομους οικισμούς, οι οποίοι τον 7ο αι.π.Χ. περίπου, συνενώνονται σ' ένα κράτος, το Αθηναϊκό. Τον 6ο αι.π.Χ., την εποχή της δημοκρατίας του Κλεισθένη, οι πολίτες του αθηναϊκού κράτους οργανώνονται σε δέκα φυλές και σε τριττύες (περιοχές), ενώ κάθε οικισμός της περιοχής αποτελεί και ένα δήμο, που κατατάσσεται στις φυλές και τις τριττύες που έχουν οργανωθεί.

Στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Λιοσίων τοποθετούνται τρεις μικροί δήμοι, που αποτελούσαν τρικωμία (δηλαδή θρησκευτική και οικονομική ένωση), ανήκαν στη ίδια φυλή, τη Λεωντίδα (πήρε τ' όνομά της από τον αττικό ήρωα Λεώ) και στη ίδια τριττύ, την Μεσόγειο (Μεσογαία - εσωτερικό της Αττικής). Oι τρεις αυτοί δήμοι ήταν:

 • ΕΥΠΥΡΙΔΑΙ
  Ο αρχαίος δήμος των Ευπυρίδων εντοπίζεται Ν.Α. της Κρωπίας (Ζωφριά, περιοχή Αγ. Σωτήρας, όπου έχουν παρατηρηθεί από ερευνητές αρχαία θεμέλια, πιθανόν από το κέντρο λατρείας του αρχαίου δήμου).

 • ΚΡΩΠΙΑ
  O αρχαίος δήμος της Κρωπίας τοποθετείται στα δυτικά του σημερινού δήμου των Άνω Λιοσίων, στην περιοχή του περάσματος μεταξύ Πάρνηθας και Αιγάλεω, όπου ερχόμενος κανείς από το Θριάσιο στις Αχαρνές έχει δεξιά του το Αιγάλεω (Θουκυδίδης ΙΙ, 19). Εκεί υψώνεται σήμερα το αρχαίο τείχος.

 • ΠΗΛΗΚΕΣ
  O αρχαίος δήμος Πηλήκων εντοπίζεται, πάλι από νεώτερους ερευνητές Β.Δ. της Κρωπίας (στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη).

Ένας τέταρτος δήμος, που δεν ανήκε στην τρικωμία, ήταν ο δήμος ¨Όη (Oίη) (ονομασία δημοτών: Oήθεν) που άνηκε στην Oινηίδα φυλή (πήρε το ονομά της από τον αττικό ήρωα Oινέα) και στην τριττύ παραλίας. O αρχαίος δήμος της Oίης εντοπίζεται δυτικότερα του αρχαίου δήμου Κρωπίας.

Ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που είχαν εντοπιστεί από την αρχαιολογική έρευνα του προηγούμενου αιώνα ήταν: είτε διάσπαρτα σ' όλη την περιοχή - επιτύμβια ανάγλυφα, επιγραφές, αγγεία, τάφοι, γλυπτά και θραύσματα από αγάλματα του Ηρακλή, που δηλώνουν τη λατρεία του στην περιοχή (Άνω Λίμνη, Ζωφριά) - είτε μνημεία, που υψώνονται ακόμη αγέρωχα στην θέση τους, σε πείσμα χιλιάδων χρόνων, που έχουν περάσει. Τέτοια μνημεία είναι:

Αρχαίο τείχος "ΔΕΜΑ": Το αρχαίο τείχος, που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα περίπου δυτικά των Άνω Λιοσίων ονομάστηκε «Δέμα» γιατί «έδενε» κατά κάποιο τρόπο τις Ν.Δ. κλιττύες της Πάρνηθας με την οροσειρά Αιγάλεω, φράζοντας το βορειότερο πέρασμα από το Θριάσιο προς Αχαρνικό πεδίο. Η στρατηγική θέση του, η τοιχοδομία του, η κατασκευή του μήκους 4,360μ. έχει προβληματίσει κατά καιρούς τους ερευνητές, τόσο για το σκοπό, που εξυπηρετούσε, όσο και για τη χρονολόγησή του. Απ' όλες τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί, η γενικότερα αποδεκτή είναι ότι πρόκειται για αμυντικό τείχος των Αθηναίων, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αι. π. Χ. Η χρονολόγηση βασίστηκε στον τρόπο τοιχοδομίας του τείχους και στη κεραμική, που βρέθηκε εντοιχισμένη σ' αυτό. Με το τείχος σχετίζονται και τα μνημεία:

 • Πύργος: Πύργος για σκοπιά στο λόφο Πυργάθι, (4ος - 3ος αι. π. Χ.) σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια της κυκλικής βάσης του.

 • Oικία: Πιθανόν αγροικία διώροφη, που χρονολογείται από την κεραμική που βρέθηκε στο εσωτερικό της σε Α' οικοδομική φάση 420π.Χ. και σε Β' οικοδομική φάση τρίτο τέταρτο 4ου αι. π. Χ. Σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια της, δυτικά του τείχους στα 10μ. ορατά από τους επιβάτες στη βορεινή πλευρά της σιδηροδρομικής γραμμής για Πελοπόννησο.

 • Πίσω Τείχος: Αρχές 4ου αι. π. Χ., ενίσχυε την άμυνα του Δέματος. Σήμερα βρίσκεται έξω από το εργοτάξιο του δήμου, στη νότια πλευρά του, σχεδόν ακρωτηριασμένο.

Ιδιαίτερες πληροφορίες για την ιστορία του Δήμου Άνω Λιοσίων από τα ρωμαϊκά χρόνια έως και τη Φραγκοκρατία δεν υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους.

Η αρχαιολογική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το τμήμα Αρχαιολογίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Άνω Λιοσίων με την εποπτεία της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ευελπιστεί να φέρει στο φως περισσότερα στοιχεία, που θα ανασυνθέσουν την εικόνα του παρελθόντος της πόλης μας.